Secretul unei vieti implinite

Bine te-am gasit,

Ne aflam in era in care cea mai raspandita boala este stresul. Conform studiilor medicale acesta sta la baza majoritatii bolilor din ziua de astazi!

Mai mult decat oricand, ne dorim sa avem o viata fericita!

Cu toate astea exista oameni care, aparent, au tot ce le trebuie pentru o viata implinita, dar nu sunt fericiti cu adevarat.

Pentru fiecare dintre noi o viata fericita poate sa reprezinte altceva! Unii dintre noi pretuim familia, iubirea, prietenii, iar aceste lucruri ne fac fericiti! Pentru altii o viata fericita poate sa fie reprezentata de o pozitie sociala inalta, insotita de un anumit statut financiar.

Exista oare o formula, un model despre cum arata o viata fericita?

Compania Gallup International Association, una dintre cele mai mari companii de studii de piata din lume, ne prezinta cateva concluzii extrem de interesante in urma ultimului studiu despre fericire, condus la nivel international.

Acestia sustin ca, pentru o viata fericita ai nevoie sa pastrezi un echilibru intre sase arii ale vietii tale.

Aceste sase arii sunt:

 • Cariera
 • Sanatate si vitalitate
 • Relatii sociale
 • Bani si prosperitate
 • Evolutie personala
 • Contributie sociala

De cele mai multe ori avem tendinta de a ne focusa pe 1-2 arii, lasandu-le pe restul in urma, iar acest lucru, pe termen lung ne va face nefericiti!

Spre exemplu, ne focusam pe cariera, automat avem parte si de bani si prosperitate, dar acest lucru ne pot afecta in mod evident relatiile si sanatatea.

Ultimele doua arii, evolutie personala si contributie sociala, conform studiului, nu le poti dezvolta decat dupa ce ai atins un nivel ridicat pe primele patru.

Cum ne putem folosi, noi de aceste informatii?

1.Incepem cu o evaluare!

Acorda note, de la 1 la 10, pentru fiecare dintre cele sase arii, in functie de nivelul la care consideri ca esti in momentul de fata, unde 1 este nivelul cel mai scazut, iar 10 cel mai inalt.

Perfect! Acum avem un punct de plecare!

2. Mai departe identificam ariile cu cele mai mici note.

Ce anume putem face pentru ca nota sa creasca cu 2 puncte pe aceste arii?

3. Stabilim obiective concrete pe aceste arii deficitare! 

Iata care sunt conditiile esentiale pentru ca un obiectiv sa fie valid:

 • sa fie in controlul tau: raspunde la intrebarea: ceea ce imi doresc depinde de mine sau nu? Formuleaza in asa fel incat sa depinda de tine in proportie cat mai mare.

 • sa fie la timpul prezent; sa luam un exemplu de obiectiv pe slabit: nu spune voi fi slab (la viitor), pentru ca subconstientul tau nu cunoaste decat timpul prezent: spune sunt slab.

 • sa fie afirmat pozitiv: nu spune ce nu vrei! subconstientul nu proceseaza negatia! reformuleaza la modul pozitiv. Nu spune nu mai vreau sa fiu supraponderal, ci spune sunt slab.

 • sa fie cat mai concret; ca sa continuam exemplul, stabileste exact ce inseamna pentru tine sa fii slab: cate kg? cati cm in talie, etc?

 • sa corespunda valorilor tale personale; un obiectiv care este in acord cu primele tale valori personale va fi intotdeauna un obiectiv motivant si mai usor de atins. 
  ps: gasesti aici un test al valorilor http://www.echilibrusiperformanta.ro/resurse/

4. Concepem un plan de actiune

Sparge planul de actiuni in cat mai multi pasi, astfel incat sa iti fie usor sa ii parcurgi.

Mai multe detalii poti gasi aici http://www.echilibrusiperformanta.ro/incepe-cu-pasi-mici/

5. Actionam

Atunci cand trecem la actiune este necesar sa avem in vedere intotdeauna obiectivul final. De asemenea, avem nevoie sa ne stabilim si cateva repere care sa ne avertizeze daca ne abatem de la drum.

Daca iti lipseste motivatia, gasesti aici http://www.echilibrusiperformanta.ro/cum-sa-iti-pastrezi-motivatia-partea-1/ cateva trick-uri pe care eu le folosesc.

6. Sarbatorim

Nu evita acest pas! Cu cat sarbatoresti mai bine cu atat vei fi mai motivat pe viitor sa iti indeplinesti obiectivele, pentru ca subconstientul tau va asocia emotia pozitiva cu atingerea obiectivelor si astfel te va indruma mai usor catre atingerea lor.

7. Reluam procesul

Si stabilim noi obiective, de data aceasta pe toate cele sase arii, avand grija sa pastram tot timpul un echilibru intre acestea.

8. Ne bucuram de calatorie!

Viata este o calatorie, nu o destinatie! Daca nu te simti bine cu ceea ce faci, schimba 🙂

 

PS: La momentul la care scriu articolul, Andy Szekely sustine cate o conferinta dedicata pentru fiecare dintre aceste sase arii! Iti recomand sa participi, daca esti interesat! Participarea iti va da un plus de motivatie si de claritate cu privire la ce poti face pentru a imbunatatii fiecare arie din viata ta. Cu toate astea, responsabilitatea actiunii este a ta 🙂

Cu drag,

Adrian

 

Comentarii FB

comentarii

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on LinkedIn
Linkedin